Arvoisa lukijamme,

Tervetuloa uudistettuun @sight –verkkojulkaisuun. Käynnissä olevana lukuvuotena julkaisuista vastaa liiketalouden alan johtamisen ja viestinnän toisen vuoden opiskelijaryhmä. Tänä vuonna @sight esittelee koulun tärkeimpiä projekteja ja tapahtumia.

Toivotamme Sinulle viihtyisiä lukuhetkiä!Dear Reader,

Welcome to the reformed @sight -internet release. During this semester the publication is made by second year Management and communications student group from Faculty of Business Studies. This year @sight presents for you school’s most important projects and events.

We wish you pleasant moments with us!


maanantai 11. helmikuuta 2013

Kirvestyöt vaihtavat tekijää

Rakennusalalla työskentelevä Joonas Sollo on suurien muutoksien edessä, sillä hänen työnkuvansa tulee muuttumaan lähitulevaisuudessa sukupolvenvaihdoksen myötä. Nuori hämeenlinnalainen saa täysin uudenlaisen työn vaihtaessaan rakennusmiehen paikalta yrittäjäksi. Tuleva yrittäjä on päässyt harjoittelemaan tulevia työtehtäviään, mutta yrittäjyys pitää sisällään myös paljon uutta ja tuntematonta.

Lisävastuuta yrityksen toiminnasta

Tuleva yrittäjä Joonas Sollo
Joonas Sollo on työskennellyt isänsä Timo Sollon omistamassa, korjausrakentamiseen erikoistuneessa, yrityksessä kuuden vuoden ajan. Lähivuosien kuluessa vastuu Kirvestyöt Timo Sollo Oy:n toiminnan pyörittämistä on kuitenkin suunniteltu siirrettäväksi Joonas Sollon hoidettavaksi. Sukupolvenvaihdoksen myötä hänelle jää vastuu kokonaisuudessaan yrityksestä sekä sen toiminnan pyörittämisestä.

Vastuu töissä on kasvanut vähitellen ja Joonas Sollo kertookin työskentelevänsä tällä hetkellä kirvestöiden ohella työnjohtajan sekä palveluvastaavan tehtävissä. Hänen tehtävänään on huolehtia saatu työtilaus aina toimeksiannosta ja sopimuksen solmimisesta remontin valmistumiseen asti. Timo Sollon vastuulle kuuluvat puolestaan vielä työtilauksien vastaanotto, urakkasopimukset, laskelmat ja tarjoukset sekä asiakassuhteista huolehtiminen ja suhteet yhteistyökumppaneiden kanssa.


Yritystoiminnan pyörittäminen vaatii huolellista perehtymistä

Joonas Sollo on työskennellyt Kirvestyöt Timo Sollo Oy:n palveluksessa pitkään ja yrityksen toimintatavat ovat tulleet tutuiksi työn kautta. Yritystoiminnassa vaaditaan kuitenkin myös tietämystä toiminnan pyörittämisestä, joten pelkkä käytännön kokemus ei riitä. Sollon koulutuspohjana on ylioppilastutkinto, jonka lisäksi hän on hankkinut talonrakennusalan perustutkinnon oppisopimuskoulutuksella. Syksyllä 2012 Sollo aloitti Suomen yrittäjäopiston järjestämän yrittäjän ammattitutkinto -koulutuksen, joka valmentaa tulevia yrittäjiä erilaisiin yritystoiminnan tehtäviin. Puolitoistavuotinen koulutus pitää sisällään muun muassa yrityksen toiminnan tutkimista ja arviointia liiketoimintasuunnitelman muodossa.

Sukupolvenvaihdos tuo muutoksia tulevaisuudessa

Kirvestyöt Timo Sollo Oy:n tämän hetkinen palvelutarjonta pitää sisällään kaikki korjausrakentamisen palvelut aina tapetoinneista kylpyhuoneremontteihin. Toimenkuvaan tai palvelutarjontaan ei Sollon mielestä ole aiheellista tehdä muutoksia, sillä tämän hetkisellä työvoimalla pystytään suorittamaan annetut toimeksiannot optimaalisesti niin, että jokaisella työntekijällä on vastuualueensa.

- Tulemme jatkossakin keskittymään omaan osaamiseemme ja tarvittaessa hankimme erikoisosaamisen, kuten lvi-, sähkö- tai koneurakoinnin muualta, Sollo kertoo.

Sen sijaan työtehtävien jaotteluun olisi Sollon mielestä aiheellista kiinnittää tulevaisuudessa enemmän huomiota. Etenkin työnjohdon tehtäviä voisi selkeämmin erotella työmaan tehtävistä. Työntekijöiden roolien selkeämpi jaottelu tehostaisi työskentelyä, kun jokainen työntekijä voisi keskittyä omaan osaamiseensa.

Kirvestyöt Timo Sollo Oy on perustettu jo vuonna 1987. Hämeenlinnalainen yritys on pitkään kantanut hyvää mainetta ja se tunnetaan laadukkaasta rakentamisesta sekä yrittäjäarvoista.

- Tätä viittaa yritys tulee kantamaan varmasti jatkossakin, Joonas Sollo tiivistää.

Yrityksen tulevaisuudesta puhuttaessa Sollo näkee sukupolvenvaihdoksen tapahtuvan seuraavan viiden vuoden kuluessa. Päätoimisesta yrittäjän urasta Sollo ei kuitenkaan uskalla vielä luvata, sillä rakennusala ei ole ainoa asia, mikä häntä tulevaisuudessa kiinnostaa.

 
Teksti ja kuva:
Sonja Henttinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti