Arvoisa lukijamme,

Tervetuloa uudistettuun @sight –verkkojulkaisuun. Käynnissä olevana lukuvuotena julkaisuista vastaa liiketalouden alan johtamisen ja viestinnän toisen vuoden opiskelijaryhmä. Tänä vuonna @sight esittelee koulun tärkeimpiä projekteja ja tapahtumia.

Toivotamme Sinulle viihtyisiä lukuhetkiä!Dear Reader,

Welcome to the reformed @sight -internet release. During this semester the publication is made by second year Management and communications student group from Faculty of Business Studies. This year @sight presents for you school’s most important projects and events.

We wish you pleasant moments with us!


maanantai 11. helmikuuta 2013

Vuoden 2011 Nuori Yrittäjä kannustaa nuoria yrittäjyyteen

Lahden Yrittäjät Ry valitsi Mikko Koiviston Lahden Nuoreksi Yrittäjäksi vuonna 2011. Hän perusti yrityksensä Lahden Telepalvelu Oy:n vuonna 2007 ollessaan vain 27-vuotias. Lahden Telepalvelu tarjoaa lähiverkkojen asennuksia, suunnittelua ja huoltopalveluita.

Yrittäjyys asiakkaiden ansiota

Koiviston yrittäjyysinto sai alkunsa siitä, että molemmat vanhemmat ovat olleet aikanaan yrittäjiä.

- Siinä näki yrittäjyyden hyvät ja huonot puolet. Innostus tuli enemmänkin sitä kautta, että töitä tehdessä tuntui, että pystyisi itsekin pyörittämään yritystä, ja kun asiakkaat lopulta kannustivat siihen, päätös oli helppo, Koivisto kertoo.

Hän lähti mukaan työelämään jo lukio-ikäisenä.

- Syy työelämään panostamiseen oli työkokemuksen saamisen lisäksi se, että tarvittavia kontakteja tai mahdollisia asiakassuhteita täytyi kartoittaa ennen yrittäjäksi alkamista. Asiakkaat ja hyvät asiakassuhteet ovat se tärkein asia yrittäjyydessä.


Yrittäjäksi siirtyminen oli Koivistolle ongelmatonta, koska hänellä oli jo valmiita asiakkaita ja töitä. Hän on myös välttynyt suurilta vastoinkäymisiltä, sillä pohjatyö yrityksen perustamiseen oli tehty huolellisesti.

Vapaa-aika kortilla


Vapaa-aikaa ei nuorella yrittäjällä juurikaan ole. Koiviston mukaan jäljelle jäävä vähäinen vapaa-aika kuluu helposti työasioiden miettimiseen.

- Yrittäjän elämä ei ole välttämättä niin ”hehkeää”, kuin miltä se ulospäin näyttää. Täytyy muistaa että neljännes yrittäjistä elää arviolta alle 15000 euron vuosipalkalla, ja toinen neljännes alle 25000 euron vuosipalkalla. Yrittäjyys virheellisesti usein mielletään sellaiseksi että rahaa tienataan enemmän kuin palkkatöissä. Yrittäjät ovat omia pomojaan ja se ehkä tuo sen ”hehkeyden” tähän hommaan.

Yrittämättä ei voi onnistua

Koivisto kertoo olevansa mielellään mukana kaikessa, mikä edistää yrittäjyyttä, koska ilman yrittäjyyttä ei ole työllisyyttä. Hänen mukaansa tärkeintä nuorelle yrittäjälle on olla realisti, vaikka uskoa omaan osaamiseen ja liikeideaan onkin.

- Kannattaa kartoittaa mahdollisimman hyvin liiketoimintaan liittyvät ongelmat, rahoitus, markkinat ja markkinointi sekä muut yrittäjyyteen liittyvät asiat. Liiketoimintasuunnitelmaa tehdessä ei kannata olla liian optimistinen. Apua yrittäjyyttä harkitsevalle on paljon tarjolla, kun sitä vain uskaltaa pyytää, Koivisto vakuuttaa. 
Hän kertoo saaneensa henkistä tukea muilta yrittäjiltä.

- Liikeideaan täytyy panostaa ja kuluttaa aikaa. Myös suunnittelu ja testaus ovat tärkeitä osa-alueita yrityksen perustamisessa. Liikeideat joko toimivat, tai eivät, mutta yrittäjyyden perustahan on kuitenkin se, että yrittämättä ei voi onnistua.Teksti ja kuva:
Noora Aikonen ja Sämira Varzeshkhah

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti