Arvoisa lukijamme,

Tervetuloa uudistettuun @sight –verkkojulkaisuun. Käynnissä olevana lukuvuotena julkaisuista vastaa liiketalouden alan johtamisen ja viestinnän toisen vuoden opiskelijaryhmä. Tänä vuonna @sight esittelee koulun tärkeimpiä projekteja ja tapahtumia.

Toivotamme Sinulle viihtyisiä lukuhetkiä!Dear Reader,

Welcome to the reformed @sight -internet release. During this semester the publication is made by second year Management and communications student group from Faculty of Business Studies. This year @sight presents for you school’s most important projects and events.

We wish you pleasant moments with us!


maanantai 11. helmikuuta 2013

Yrittäjyys on enemmän henkinen asenne, olipa ikä mikä hyvänsä

Mainostoimisto Ilme Oy:n toimitusjohtaja
Oskari Kariste
Mainostoimisto Ilme Oy:n toimitusjohtaja Oskari Kariste valittiin vuonna 2009 Nuoreksi Yrittäjäksi Lahdessa. Mainostoimisto Ilmeen tehtävänä on suunnitella ja toteuttaa kaikkea sitä, mitä asiakas tarvitsee erottuakseen kilpailijoistaan markkinointiviestinnän keinoin.

Oskari Kariste on toiminut yrittäjänä vuodesta 1996 ja hän on perustanut Ilmeen 18-vuotiaana ollessaan vielä lukiossa. Kariste on aina ollut hyvin aktiivinen tekemään töitä ja erilaisia pienempiä liiketoimintoja on ollut 10-vuotiaasta lähtien tenniskursseista mailanjännitykseen ja t-paitojen myymiseen oppilaskuntien kautta. Liikeidea mainostoimistosta on jalostunut koko yrittäjätaipaleen ajan, mutta varsinainen yrittäjyys alkoi vuonna 1996, kun Lahden Seurahuoneella tapahtui omistajavaihdos, jonka seurauksena Kariste alkoi järjestämään erilaisia tapahtumia Seurahuoneella.


Apua yrityksen perustamiseen Kariste ei saanut juuri keneltäkään. Kariste vei isänsä avulla kuitit ja mapit Nastolan tilitoimistoon ja he toimivat hänelle neuvonantajina siitä, miten yrityksen taloushallintoa ja dokumentointia tulisi tehdä. Muuten Kariste on aikalailla itse saanut oppia. 

- Ei yrittäjyys niin kovin monimutkaista ole, Kariste toteaa.

Yrittäjyys mahdollistaa elämään sellaista elämää mistä nauttii

Karisteelle yrittäjyys on ollut suuri mahdollisuus toteuttaa unelmiaan ja haastaa itsensä uuden oppimiseen. Yrityksen kasvaessa on tullut paljon uusia asioita, joista ehkä keskeisin on ollut itse johtaminen ja siinä etenkin yrityksen henkilöstön johtaminen. Uusien liiketoimintojen synnyttäminen, oman liiketoiminnan kehittäminen ja kasvattaminen ovat asioita, joita turvatusta palkkatyöstä on vaikea lähteä toteuttamaan. Yrittäjyys on antanut Karisteelle mahdollisuuden kasvaa ihmisenä ja sitä kautta tehdä hyvää muille. 

Tällä hetkellä Kariste on 35-vuotias ja hänellä on 16 vuotta yrittäjyyttä takanaan. Hänen mielestään nuoruudessa on hyvää se, että aito halu tehdä asiakkaille hyvää huomataan ja siitä saa varmasti sympatiapisteitä osakseen. Nuoren yrittäjän uskottavuus on hyvin vahvasti persoonakysymys. Tiedot ja taidot paljastuvat kyllä jo ensi metreillä asiakastyössä ja jos on hyvä siinä mitä tekee, ei iällä ole mitään merkitystä.

- Yrittäjyys on enemmän henkinen asenne, olipa ikä mikä hyvänsä, Kariste kertoo. 

Karisteen mielestä yritys on juuri niin viisas kuin sen johtaja. Yrittäjyys on matka ja matkalla oppii paljon. Haasteellista yrittäjyydessä hänelle on ollut huomata, miten paljon tietoa yrityksen johtaminen vaatii ja miten paljon siinä tulee koko ajan kehittyä. Kariste näkee haasteellisena yrittäjyyden yhdistämisen tasapainoiseen perhe-elämään, fyysiseen, sosiaaliseen ja psyykkiseen kuntoon. Mieleenpainuvinta vuosien varrella on puolestaan ollut seurata yrityksen jatkuvaa kehitystä.


Teksti ja kuva:
Terhi Haapanen, Sini Kauppila ja Nita Louhelainen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti